Je bent hier

Home » Hoe moet je een fiets onderhouden?

Hoe moet je een fiets onderhouden?

Het onderhouden van een racefiets is belangrijk om ervoor te zorgen dat de fiets in goede staat blijft en om problemen op te sporen voordat ze zich voordoen. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je racefiets:

Schoonmaken

Het schoonmaken van je fiets is erg belangrijk, vooral met natte omstandigheden of als er zout op de weg ligt. Als eerst kun je een hogedrukreiniger of een tuinslang gebruiken om het ergste vuil van de fiets te spoelen. Met een simpel warm sopje met Dreft en een spons kun je de fiets schoonmaken. Als je met de

spons de ketting en cassette schoon hebt gemaakt, kan je met een oude doek de ketting droogmaken en de laatste vettigheden er af poetsen. Je kan je ketting ook poetsen met een oude tandenborstel. Vergeet niet je wielen en banden schoon te maken. Maak de fiets zoveel mogelijk droog voordat je hem weg zet. Dit voorkomt roesten. Je ketting is na het schoonmaken wel droog, dus voor je volgende fietsrit is het verstandig een beetje olie op de ketting te doen. Deze olie en andere schoonmaak spullen zijn verkrijg baar bij ons in de winkel, we kunnen je hierbij ook nog wat advies geven over de onderhoud en het schoonmaken van je fiets.

 

Banden

Controleer regelmatig de bandenspanning. De juiste bandenspanning is belangrijk voor een goede rijeigenschappen en veiligheid. Ook is het belangrijk om je banden te controleren op slijtage, als je banden erg versleten zijn, is de kans op lekke banden een stuk groter, als je ze op tijd vervangt kan je dit voorkomen. Kijk ook altijd even of de banden goed op het wiel zijn gemonteerd. Als de banden loszitten, kan dit leiden tot onbalans in het wiel en kan het gevaarlijk zijn om te rijden.

Remblokjes

Controleer de werking van de remmen voordat je gaat rijden. Zorg ervoor dat de remmen stevig aanvoelen en dat de remblokken niet te versleten zijn. Zijn ze erg afgesleten? Vaak staat er een streepje op de remblokjes tot waar ze kunnen afslijten. Is dat het geval? Dan is het aan te raden om een nieuwe set aan te schaffen. Je kan de remblokjes zelf vervangen, maar wij kunnen je daar ook zeker bij helpen.

Breng je fiets naar de fietsenmaker voor een controle beurt

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om regelmatig een controle van je fiets bij de fietsenwinkel te laten uitvoeren:

Veiligheid: Tijdens de controle worden onder andere de remmen, het stuur en de versnellingen nagekeken. Als deze onderdelen niet goed werken, kan dit leiden tot onveilige situaties tijdens het fietsen.

Langer gebruiksgemak: Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, blijft je fiets in goede staat en kun je er langer gebruik van maken.

Minder kans op pech onderweg: Als je fiets goed onderhouden is, is de kans op pech onderweg kleiner. Dit kan voorkomen dat je op een onhandige plek stil komt te staan met een kapotte fiets.

Minder slijtage: Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kan slijtage aan onderdelen voorkomen worden. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel nieuwe onderdelen hoeft aan te schaffen.

Dit kan ook bij ons, we kijken je fiets helemaal na, hier een opsomming van de werkzaamheden die tijdens zo’n controle worden verricht:

 • Veiligheidscheck
 • Controleren en afstellen remmen
 • Controleren en afstellen versnelling
 • Controleren en afstellen balhoofd
 • Controleren banden en sealant voor tubeless
 • Controleren bouten en moeren
 • Ketting en tandwielen reinigen, smeren of vervangen
 • Crankstel en trapaslagers reinigen, invetten of vervangen
 • Pedalen en zadelpen opnieuw invetten
 • Wielen/naven controleren, invetten of vervangen en spaken opnieuw spannen
 • Hydraulisch remolie controleren, ontluchten of vervangen
 • Poetsen en waxen van de fiets t.w.v. €39,

Tot 28 februari hebben we een actie voor de wintercontrole, van €149,- is de beurt nu afgeprijsd tot €109,- euro! Bij de racefiets/gravelbike vervangen wij gratis het stuurlint en remolie t.w.v. €29,95. Bij de mountainbike ontvang je gratis Rogelli winterhandschoen t.w.v. €29,95.

Wil je een afspraak maken voor de wintercontrole? Kom even bij ons langs, of bel naar de winkel! 0524-551328. Dan plannen we de fiets in bij de werkplaats, en zorgen we dat hij snel weer voor jou klaar staat.